De vereniging Golden Rose, één van de belangrijkste leden van onze federatie, opende het jaar 2011 dat door de Europese Commissie uitgeroepen werd tot het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk met een panelgesprek in de Kamer. De titel van dit panel luidde ‘Hoe vrijwilligerswerk en beroepsleven verzoenen ?’ en trok vele vrijwilligers uit verschillende verenigingen. Dit panel was ook de eerste activiteit in het Federaal Parlement in het kader van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk.
Zoé Genot, Federaal Volksvertegenwoordiger voor Ecolo, was gastvrouw en eveneens moderator van het panel dat verder bestond uit Eva Hambach, voorzitster van het Europees Centrum voor het Vrijwilligerswerk (ECV) en van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, Fatma Keskin, juriste en hoofd van de juridische afdeling van een multinational en Hüseyin Mercimek, business analist bij een internationale bankgroep.
Arzu Güney, algemeen secretaris van Golden Rose, benadrukte dat zij in het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk een mogelijkheid zien om het aantal vrijwillige activiteiten die zij als Golden Rose reeds doen, te laten toenemen en dat ze dit jaar in de kijker willen plaatsen om vrijwilligerswerk te stimuleren in alle lagen van de bevolking. Na dankbetuigingen aan Zoé Genot, de panelleden en aan Fedactio voor hun ondersteuning stelde zij een video voor die speciaal voor dit panel werd gemaakt door de afdeling Communicatie van Fedactio en die reportages bevat over de activiteiten van de vrijwilligers binnen de verschillende verenigingen. De volksvertegenwoordigster Zoé Genot nam vervolgens het woord en deelde haar vreugde mee om deel te mogen nemen aan dit evenement en bedankte eveneens Golden Rose en het panel. Ze stelde vast dat het videofragment een goede inleiding was en dat de vraag : ‘Hoe vrijwilligerswerk en beroepsleven verzoenen?’ een antwoord zou krijgen dankzij de tussenkomsten van de sprekers.
“De persoon die zich vrijwillig inzet, ontwikkelt zijn vaardigheden.”
De eerste spreker in ons panel was de voorzitster van het Europees Centrum voor Vrijwilligerswerk. Aan de hand van een aantal cijfers over het vrijwilligerswerk in Europa toonde zij aan dat 100 miljoen mensen actief zijn als vrijwilliger in Europa, waarvan van 1,6 miljoen in België. Ze verduidelijkte dat het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk het resultaat is van de 2 jaar durende samenwerking van een 30-tal door het Europees Centrum voor vrijwilligerswerk overkoepelde vrijwilligersnetwerken. Mevrouw Hambach somde de 4 doelstellingen van dit bijzondere jaar op als volgt : ‘Het zorgen voor een klimaat dat vrijwilligerswerk stimuleert, het ondersteunen van structuren die vrijwilligerswerk organiseren, zorgen voor de erkenning van deze activiteiten en het promoten en opwaarderen van vrijwilligerswerk ”. Mevrouw Hambach wees ook op de belangrijke voordelen van het vrijwilligerswerk voor het individu, voor de gemeenschap waarvoor deze activiteiten worden opgezet alsook voor de hele samenleving : “Het individu dat vrijwilligerswerk levert ontwikkelt zijn vaardigheden, zijn sociale communicatie wordt sterker. Hij geeft aan de gemeenschap waarvoor hij zich inzet de mogelijkheid betere en goedkopere diensten te bieden. De maatschappij haalt er enerzijds ethische voordelen uit op het vlak van sociale samenhang, van samenwerking en vertrouwen en anderzijds materiële voordelen gezien de economische inbreng van het vrijwilligerswerk”.
“Het vrijwilligerswerk is een evenwichtsoefening tegen de werkdruk en de consumptie die de maatschappij ons oplegt.”
De tweede panellid, Fatma Keskin, lichtte toe hoe ze als juriste, in een sector met een grote werkdruk, en mama van 2 jonge kinderen er toch in slaagt zich in te zetten als vrijwilligster. “Naast de activiteiten bij Golden Rose zet ik mij ook in voor andere organisaties, in het oudercomité van de school van mijn dochter en voor een groep studenten die ik probeer te ondersteunen in hun studies en hun toekomstige loopbaan” vertelt ze. Keskin ziet het vrijwilligerswerk als een evenwichtsoefening tussen de werkdruk en de consumptie die de maatschappij ons oplegt. Ze benadrukte dat een heel goede organisatie noodzakelijk is evenals orde en discipline om vrijwilligerswerk te verzoenen met een loopbaan. Ze voegde eraan toe dat ze in haar privéleven en op de werkvloer steeds probeert de dingen toe te passen die ze bijleert dankzij het vrijwilligerswerk. Zo haalde zij het voorbeeld aan van een groene maaltijd die georganiseerd werd door Golden Rose en die haar ertoe bracht haar consumptiegedrag aan te passen door bijvoorbeeld op het bureau minder papier te verspillen.
“Wij moeten aan onze samenleving meer geven dan we krijgen.”
De laatste panellid, Hüseyin Mercimek vertelde dat hij in verschillende bronnen op zoek ging naar de definitie van vrijwilligerswerk : “Ik heb verschillende woordenboeken of encyclopedieën geraadpleegd, maar vond nooit een omschrijving die paste bij het gevoel dat ik ervaar bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Tot op het moment dat ik een definitie vond waarin men de vrijwilliger omschreef als iemand zonder verwachtingen. ”
De heer Mercimek haalde het voorbeeld aan van een vrijwilliger in het videofragment die op de vraag ‘Waarom vrijwilligerswerk?’ antwoordde met “Hmmm…goede vraag!” en even moest nadenken. Zoals blijkt uit dit voorbeeld zijn het plezier en de motivatie die men voelt als vrijwilliger moeilijk te omschrijven. Hüseyin Mercimek gaf eveneens aan dat het niet steeds eenvoudig is een loopbaan, gezinsleven en vrijwilligerswerk te combineren maar dat de enige manier om zich hierover te zetten is te houden van wat men vrijwillig doet. “Iedere dag pendel ik tussen Charleroi en Brussel en werk gemiddeld 12 u per dag. Daarnaast besteed ik ook enkele per week als vrijwilliger aan een vereniging die zich inzet voor intercultureel dialoog in Wallonië waarvoor ik de verantwoordelijke ben in Charleroi. Aanvankelijk begreep mijn echtgenote mijn inzet niet maar uiteindelijk zag ze in dat dit mij plezier doet. Zij is zich dan ook zelf als vrijwilligster gaan inzetten in de school van mijn zoontje.” Hüseyin Mercimek rondde zijn woorden af en verklaarde zijn visie over een betere samenleving die tot stand zal komen als elk van ons zich meer inzet voor de samenleving dan dat we krijgen.
Na de toespraken startte de vraag en antwoord ronde en daarna werd aan elke deelnemer de Vrijwilligersagenda uitgedeeld die door onze Publicatiedienst werd uitgegeven.
“Ik ben een vrijwilliger geworden van Golden Rose”
De voorzitster van het Europees Centrum voor het Vrijwilligerswerk, Eva Hambach had na afloop van het panel een gesprek met de verantwoordelijken van Golden Rose. Ze gaf toe dat ze zich niet had verwacht aan een zo’n jonge en dynamische groep vrijwilligers en merkte op dat het team van Golden Rose heel goed uitgerust is en op een professionele manier te werk gaat. Het was haar opgevallen dat de man van de voorzitster eveneens meehielp aan het panel en vond het een prachtige zaak dat de echtgenoten medewerking boden. Hierop antwoordde de echtgenoot in kwestie dat hij intussen ook een vrijwilliger was geworden van Golden Rose wat iedereen deed glimlachen. Het team maakte van de gelegenheid gebruik om Eva Hambach te verduidelijken dat Golden Rose geen organisatie is louter gericht op de verdediging van de rechten van de vrouw en dat zij vaak beroep doen op de hulp van mannen voor hun activiteiten. Zij zien in dat om de uitdagingen in onze samenleving aan te gaan mannen en vrouwen moeten samenwerken.