Woensdag, 17 december 2014 kwamen verschillende mensen met diverse beroepen in Golden Rose bijeen om over stress te praten en oplossingen te zoeken.
Onder de deelnemers waren de volgende sprekers aanwezig: aftredend Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Volksvertegenwoordiger Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ondervoorzitter Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie en Senator Mevr. Birgitte Grouwels, klinisch psycholoog en psychotherapeut Dhr. Patrick Engelhardt, voorzitter Platform Vrouw en Maatschappij van Fedactio Mevr. Elif Alduman, boekhouder Mevr. Fatma Kaymak, apotheekster Mevr. Güleren Kilinc, kinderpsychiater Mevr. Emine Ertürk, leerkracht Mevr. Tuba Akgüngör, jurist Mevr. Kader Irbik en 2 Brusselse studenten.
De ontvangst startte met een warm onthaal en lekkere hapjes. Nadat iedereen met elkaar had kennis gemaakt, werd het gesprek gemodereerd door Mevr. Fatma Kaymak. Allereerst werd er een vraag gesteld over de symptomen van ongezonde stress. Kinderpsychiater Mevr. Ertürk beantwoordde deze vraag dat er sprake is van ongezonde stress vanaf het moment dat je belemmerd wordt om iets te doen of bijkomende klachten begint te tonen. Daarnaast zijn er ook psychosomatische klachten, slapeloosheid en gewone klachten die kunnen verwijzen naar ongezonde stress. Mevr. Ertürk kaartte ook het belang van het onderscheid tussen burn-out en stress aan. Iedereen kan stress hebben maar bij burn-out ‘gaan de lichten gewoon uit’ en kan men niet meer functioneren.
Vervolgens werd aan Dhr. Engelhardt gevraagd of er beroepen zijn die meer stress teweeg brengen. Hij zei dat beroepen waarin je zelf de leiding en controle hebt meer stresserend zijn en dat dit tot schade kan leiden. Hij accentueerde dat het van belang is om te kijken hoe de mensen ermee omgaan. Een evenwicht tussen werk en privé leven is zeer belangrijk.
Aan de senator werd er gevraagd of zij ooit stressmomenten heeft gehad in haar leven. Ze beantwoordde: “Ik had iets in mijn leven, ik wou werken en ik heb geluk gehad dat ik mijn werk nu graag doe. Mijn werk is mijn hobby. Maar natuurlijk heb ik stressmomenten gehad, vooral toen de kinderen ziek waren, was het niet evident om een oplossing te vinden. Maar we zijn toen samen met mijn man aan tafel gaan zitten en we hebben afspraken gemaakt. Door het gevoel van samenhorigheid konden wij met moeilijke stresssituaties beter omgaan.” Dhr. Engelhardt vulde hierbij aan dat de omgang met verantwoordelijkheid in verband staat met de manier hoe we met stress omgaan. Als men regels maakt, zal men ook zich ook veiliger voelen.
Mevr. Alduman kreeg een vraag over het verband tussen karaktereigenschappen en stress. Ze zei dat karaktereigenschappen toch een verband houdt met de mate waarin je stress hebt en hoe je deze aanpakt. Ze vulde zelf aan dat zij door de grote takenpakketten wel veel stressmomenten heeft maar ze vertelde dat zij door de verschillende culturele en educatieve ontmoetingen in Golden Rose eventjes op adem kan komen. Mevr. Ertürk was het ermee eens en zei nog dat perfectionistische mensen de meest onzeker mensen en dus mensen zijn met veel stress. Dhr. Engelhardt benadrukte hierbij het belang van de identiteit: ‘Wie ben ik en in hoeverre kan je je identificeren met een situatie?’
Vervolgens kreeg Mevr. Kilinc de vraag of er voorschriften zijn om de stress te verhelpen. Ze beantwoorde de vraag dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen acute stress en chronische stress. Het gevolg van deze laatste is burn-out. Ze zei dat de middelen een psychologische rol kunnen spelen. Mevr. Ertürk vulde hierbij aan dat, indien men een efficiënte aanpak en behandeling wenst, altijd van cruciaal belang zal zijn om naar de oorzaken te zoeken.
Ook de studenten kregen de gelegenheid om hun stresssituaties te vertellen. Door de naderende examenperiode neemt de drukte toe die rechtevenredig is met de stress, aldus Büsra Kahya (studente lerarenopleiding). Ook is het een feit dat positieve stress een drijfveer is om efficiënt te studeren maar langs de keerzijde van de medaille zijn er ook studenten die stress negatief ervaren waardoor hun prestaties serieus dalen. Volgens Rümeysa Özdemir (studente biomedische wetenschappen) is de opgestelde deadlines voor de verschillende taken en projecten een grote stressfactor. Dit zorgt er ook voor dat de studenten minder tijd krijgen om te studeren voor de theoretische vakken.
Nadat alle vragen gesteld waren kregen de deelnemers de gelegenheid om elkaar te vertellen hoe ze zelf stressmomenten oplossen en wat ze voor hun zelf doen.
Ten slotte stelde Dhr. Engelhardt vast dat Golden Rose een belangrijke rol heeft in de maatschappij omdat juist dergelijke organisaties onze gezondheid ten goede komen. Hij vulde aan dat samen zitten, delen en leren van verschillende culturen in Golden Rose beter is dan voor de TV te zitten. De slotzin van de avond waarmee iedereen toestemde was: Mensen hebben de behoefte om anderen te ontmoeten!