Golden Rose heeft op dinsdag 12 april een bezoek gebracht aan de glazen fabriek Majerus in Etterbeek, georganiseerd door Davidsfonds. In samenwerking met Bru-taal, hebben wij deelgenomen aan dit bezoek en we werden uitgenodigd voor een rondetafelgesprek. Het doel van dit bezoek is buiten het educatieve aspect, om een brug te slaan tussen culturen, mensen van verschillende nationaliteiten en afkomst te ontmoeten, om de Nederlandse taal tussen de leden van Golden Rose in de praktijk te bevorderen en het bewustzijn van interculturaliteit op te wekken.
Ons bezoek, op dinsdag 12 april begon met het kleine kantoor van de meester-glazenmaker. De verantwoordelijke van deze plaats, Madame Nizet Majerus, de weduwe van de meester-glazenmaker, leidt ons door de geschiedenis van de verschillende kamers van de werkplaats en die van het glas. Het glasatelier werd in 1965 opgericht door Pierre Majerus en draagt zijn naam. Het heeft een internationale reputatie voor haar ambachtelijke en artistieke composities. Inderdaad, met behulp van verschillende materialen, creëren de ambachtslui van de workshop eigentijdse creaties. Mevrouw Majerus lichtte ons tijdens het bezoek toe dat er meer dan tweeduizend soorten glas bestaat. Het meeste van het glas is afkomstig uit Frankrijk en Duitsland, maar men heeft ook leveranciers uit Ivoorkust en Zuid-Amerika. We zagen hoe (kunstenaar)ambachtslieden glas restaureren van loden deuren, solderingen van stukken samenstellen en de scheuren opvullen met stopverf. We ontdekten op dat moment de verscheidenheid van gebrandschilderd glas. Tijdens het bezoek legde men de verschillende soorten glas uit zoals één grote druppel water.
Ons bezoek ging verder met de toonzaal, waar een aantal werken te koop staan. Het was erg interessant om de verscheidenheid van vensters te zien en hun bestemming. We konden de verschillende reflecties tussen Art Nouveau- en Art Deco-stukken bezichtigen. Sommige delen waren erg oud en je kon de subtiliteit in de werken bewonderen.
We eindigden ons bezoek met een drankje in de vorm van een tafelgesprek. Al tijdens het bezoek werden verschillende contacten gelegd maar deze werden ontwikkeld tijdens de koffiepauze. Deze koffie( thee)pauze werd met de grootste zorg klaargemaakt door Bru-taal, en was heerlijk: we hebben zeer interessante discussies gevoerd. De deelnemers aan de tafel hadden een gevarieerd profiel en dit verrijkte het gesprek. Met enige spijt namen we afscheid van het gesprek en van het programma, maar we beloofden om in contact te blijven voor toekomstige samenwerkingen.