De bekende fotograaf Attila Durak heeft zijn tentoonstelling EBRU: “Reflecties van de culturele diversiteit” enkele dagen geleden geopend. Deze organisatie kwam tot stand in samenwerking met het Platform Cultuur en Kunst van Fedactio en de vereniging BELTUD. Het word momenteel tentoongesteld in de toonzaal van de Federatie van Actieve Verenigingen van België.
Bij de openingsplechtigheid waren er verschillende politici, kunstenaars, vertegenwoordigers van verenigingen en studenten aanwezig. De aanwezigen waren als het ware de projectie van de tentoonstelling zelf. De senator Bert Anciaux, Minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Emir Kir, de Voorzitter van het raad van Vlaamse Gemeenschapscommissie Carla De Jonge, Brussels Parlementslid Mahinur Özdemir, Schepen van Schaarbeek Sait Köse, het Consulaat-generaal Mehmet Poroy en zijn vrouw kunstenaar Ayşegül Poroy, Saliha Eker als attaché Onderwijs van Turkije, de voorzitter van Betiad Kenan Sezer en de voorzitter van EYAD Metin Edeer waren enkele van de aanwezigen. Er was ook heel veel aandacht vanuit de pers.
Attila Durak heeft in verschillende landen meerdere tentoonstellingen gehouden, o.a. 11 in Turkije, 2 in de V.S. en 5 in Europa. Net zoals in de andere landen was er ook hier in België veel belangstelling voor de tentoonstelling. De kunstwerken presenteren de verschillende Turkse gemeenschappen uit de verschillende culturele streken waarop de portretten elk een verhaal vertellen. Na een werk van 7 jaar kwam de ‘ebru’ motieven tevoorschijn en de reden hiervoor vertelt de kunstenaar als volgt: Om aan het nieuwe en oude dilemma van de culturele politiek te denken, werd ebru in het begin van de 21steeeuw als een meer betekenisvolle woord als metafoor voor mozaïek gebruikt. De culturen in het mozaïek zijn onderling homogeen en werden met zeer sterke culturele verschillen als een stabiele eenheid beschouwd. Dit in tegenstelling tot de ebru, waar water een basiselement is en waar de verschillen niet onveranderlijk zijn. Ebru is een nieuwe taal om de culturele verschillen in Turkije zichtbaar en begrijpbaar te maken.
Tijdens zijn korte toespraak deelde de kunstenaar mee dat de 143 kunstwerken elk een verhaal vertellen en dat ze allemaal het volgende zeggen: ” we zijn hier, we zijn verschillend op gebied van taal, geloof en cultuur maar het meest belangrijke gemeenschappelijke kenmerk is dat we mensen zijn.” De foto’s tonen aan dat hoe men op een vreugdevolle manier met de verschillen samen geleefd kan worden.
Na deze korte toelichting konden de bezoekers de kunstwerken van dichtbij bekijken.
De kunstliefhebbers kunnen tot 2 maart de tentoonstelling bezoeken.